CZYTELNICTWO GMINNE

gminna biblioteka publiczna w Pełkiniach wraz z filiami

Liczba woluminów w 2023 r.

Nowe tytuły książek papierowych

Liczba ubytków na skutek selekcji w 2023 r.

Liczba wypożyczeń woluminów w 2023 r.

Liczba wypożyczeń czasopism w 2023 r.

Liczba zarejestrowanych czytelników w 2023 r.

Liczba odwiedzin użytkowników w wypożyczalni w 2023 r.

Liczba odwiedzin użytkowników w czytelni w 2023 r.

Dotacja podmiotowa dla Bibliotek Publicznych w 2023 r.:

do roku 2022

Największą grupę czytelników w 2023 r. stanowili:

czytelnicy do lat 15:

215 czytelników

następnie:

promocja czytelnictwa

Biblioteki to miejsca, gdzie można znaleźć cenne źródła wiedzy, a przede wszystkim wiele książek. Jednak biblioteki to nie tylko zbiory książek, ale również różnego rodzaju działalności promujące czytelnictwo i rozwijające zainteresowania kulturalne społeczeństwa. W Gminnej Bibliotece Publicznej w Pełkiniach oraz jej Filiach w 2023 r. pracownicy biblioteki zorganizowali wiele ciekawych wydarzeń i akcji promujących książki i czytelnictwo.

W Filii Bibliotecznej w Tuczempach zorganizowano lekcję biblioteczną dla najmłodszych dzieci z przedszkola. Dzieci zapoznały się z biblioteką i księgozbiorem dla najmłodszych.

Natomiast w Filii Bibliotecznej w Wólce Pełkińskiej zorganizowano „Światowy Dzień Książki”. W spotkaniu udział wzięły przedszkolaki z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wólce Pełkińskiej. Podczas spotkania zorganizowano konkurs pt. „Moja ulubiona bajka”, polegał on na wykonaniu dowolną techniką plastyczną, oryginalnej  ilustracji do wybranego utworu literackiego. Wszystkie prace konkursowe okazały się niezwykle pomysłowe, widać w nich było zaangażowanie i pasję, dlatego też każdy uczestnik otrzymał nagrodę.

Mural Aleksandra Fredry

W 2023 r. Gminna Biblioteka Publiczna wraz z Zespołem Szkolno-Przedszkolnym im. Aleksandra Fredry w Surochowie złożyła wniosek do rządowego programu dotacyjnego „Niepodległa”, którego celem jest upamiętnienie najważniejszych postaci i wydarzeń dla historii Polski z okresu rozbiorów i walk o wolność. Z uwagi, ze rok 2023 był Rokiem Aleksandra Fredry, a ten wybitny Polak urodził się 230 lat temu właśnie w Surochowie, dlatego w ramach tego programu wykonano mural Aleksandra Fredry na budynku Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Surochowie. Dla lokalnej społeczności ten mural to powód do dumy, a jednocześnie przyczyna do prowadzenia działań mających na celu propagowanie jego twórczości i dokonań w naszym regionie. Z tej okazji czyli Roku Fredry w Filii Bibliotecznej w Muninie zorganizowano wystawę poświęconą życiu i twórczości pisarza, który przez historyków literatury określany jest mianem pisarza epoki i prądu literackiego.

Escape room w Bibliotece

Już jakiś czas temu zza oceanu przybyła do Polski moda na grę umysłową escape room, w której należy wykazać się swoją wiedzą, umiejętnościami logicznego myślenia oraz sprytem. Jej idea jest bardzo prosta, gracze, zamknięci w specjalnym pomieszczeniu, w określonym czasie muszą rozwiązać wszystkie zagadki i odnaleźć klucz do wyjścia.

W czasie ferii Biblioteka na chwilę zamieniła się w pokój zagadek, ale nikt nikogo w niej nie zamykał. W Filii Bibliotecznej w Wólce Pełkińskiej zorganizowano „Escape room w bibliotece”. Grupa Bystrzaków z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wólce Pełkińskiej z ogromnym zaangażowaniem odnajdywała kolejne wskazówki potrzebne do ułożenia hasła. Mali poszukiwacze przygód dzielnie stawiali czoła wyzwaniom, niejednokrotnie rozwiązując bardzo trudne zadania, a wszystko po to, by zdobyć słodką nagrodę.

Dzieci uwielbiają zagadki i choć escape room brzmi bardzo poważnie, to przedszkolaki wspaniale się bawiły, a dodatkowo uczyły współpracy. Zyskały także świadomość, że razem mogą więcej.

Czytamy z sercem

29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Głośnego Czytania i Światowy Dzień Serca. Obydwa wydarzenia połączyła Ogólnopolska Akcja Czytelnicza „Czytamy z sercem” do której dołączyła Filia Biblioteczna w Wólce Pełkińskiej. Tego dnia bibliotekę odwiedziły przedszkolaki z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wólce Pełkińskiej. Młodzi czytelnicy wysłuchali pięknej i edukacyjnej opowieści pt. „Serce Misia", dzięki której dowiedzieli się jak należy dbać o swoje serce. Po wysłuchaniu bajki mali słuchacze samodzielnie stworzyli kolorowe serca. Goście biblioteki byli zachęcani do rodzinnego czytania, które daje wiele korzyści dla ciała, serca i umysłu. Wszak czytanie: dotlenia i stymuluje mózg, zmniejsza stres, łagodzi napięcie i ból, powiększa zasób słów, uczy intonacji i melodii języka oraz poprawia koncentrację.

Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień

Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień, określany także Dniem Dobrych Uczynków, to święto obchodzone na całym świecie 21 listopada. Ma ono długą tradycję, która rozpoczęła się w Stanach Zjednoczonych w 1973 r. Celem tego święta jest bezinteresowne okazywanie sobie życzliwości, dobroci i serdeczności, a także zwrócenie uwagi na pokój na świecie, co w dzisiejszych czasach jest szczególnie ważne.

Z okazji tego święta Filia Biblioteczna w Wólce Pełkińskiej zaprosiła przedszkolaki z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Wólce Pełkińskiej do udziału w konkursie pt. „Uśmiech na Dzień Życzliwości”. Polegał on na wykonaniu, dowolną techniką plastyczną, pracy przedstawiającej radosną buzię.

Mali artyści udowodnili, że szczery uśmiech ma wielką wartość. Wpłynęło wiele pięknych i pomysłowych prac, które można było podziwiać w bibliotece. Serdeczne podziękowania należą się wychowawczyniom z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wólce Pełkińskiej, za rozpropagowanie konkurs wśród najmłodszych i zachęcenie ich do tak licznego w nim udziału.