BUDŻET

DOCHODY

Dochody ogółem wykonane w 2023 r.

do roku 2022

Dochody ogółem na mieszkańca w 2023 r.

Dochody bieżące na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom transferów bieżących do budżetu.

Dochody majątkowe na mieszkańca

Wartość wskazuje na skuteczność działań w zakresie pozyskiwania dodatkowych środków na inwestycje.

Dochody własne na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom samodzielności finansowej jednostki i poziom elastyczności budżetu.

Dochody unijne na mieszkańca

Wartość wskazuje na aktywność jednostki w zakresie pozyskiwania środków zewnętrznych.

Najważniejszym źródłem dochodów Gminy Jarosław w 2023 r. były wpływy z subwencji ogólnej, które wyniosły blisko 21,8 mln zł i stanowiły aż 24,5% wszystkich dochodów gminy. Kolejne trzy źródła dochodów pochodziły z pozyskanych dotacji i środków na zadania bieżące oraz inwestycyjne. Były to: środki otrzymane z Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych na realizację zadań inwestycyjnych zrealizowane w kwocie ponad 12,4 mln zł, dotacje celowe z budżetu państwa na realizację zadań zleconych gminom w kwocie blisko 10,4 mln zł oraz dotacja celowa w ramach programów finansowanych z udziałem środków europejskich w kwocie 7,8 mln zł. Istotnym źródłem dochodów były również wpływy z tytułu udziałów gminy w podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT). Dochody z tego tytułu zostały zrealizowane w wysokości ponad 7,4 mln zł, tj. 8,3% dochodów ogółem. Pięć najistotniejszych pozycji po stronie dochodowej budżetu składało się łącznie na 67,3% wszystkich wpływów. Powyższe wskazuje na wysoki poziom usztywnienia strony dochodowej budżetu gminy. Najważniejszym źródłem dochodów własnych Gminy Jarosław w 2023 r. były wpływy z podatku od nieruchomości, znajdujące się na 6 pozycji pod względem wartości wpływów. Wykonano je na poziomie blisko 5,7 mln zł, co oznacza, że generowały 6,4% wpływów do budżetu. Istotnym źródłem dochodów własnych gminy były również wpływy z innych lokalnych opłat pobieranych na podstawie odrębnych ustaw, wykonane w wysokości ponad 3,4 mln zł.

10 głównych źródeł dochodów Gminy Jarosław w 2023 r.

Dochody Gminy Jarosław w 2023 r.

Dochody podatkowe Gminy Jarosław w 2023 r.

Udział dotacji inwestycyjnych

w dochodach ogółem

+25,32 pp.

do roku 2022

Istotne znaczenie w strukturze dochodów budżetowych Gminy Jarosław w 2023 r. odegrały uzyskane dotacje i środki na inwestycje. Wartość wykonanych dotacji w 2023 r. wyniosła  25.444.439,30 zł, z czego  8.785.177,13 zł było środkami pochodzącymi z budżetu środków europejskich, zaś  16.659.262,17 zł pozyskano z budżetu państwa lub funduszy celowych. Więcej na temat projektów inwestycyjnych zrealizowanych z dofinansowaniem można zobaczyć w zakładce Inwestycje.

WYDATKI

Wydatki ogółem WYKONANE w 2023 r.

do roku 2022

Wydatki ogółem na mieszkańca w 2023 r.

Wydatki bieżące na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom środków jaki przeznaczano na realizację zadań bieżących jednostki.

Wydatki majątkowe na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom nakładów na realizację inwestycji oraz przyjęte priorytety w zakresie realizacji zadań własnych.

Środki własne

na inwestycje

Wartość nadwyżki operacyjnej pomniejszona o spłatę długu. Wskazuje na zdolność do realizacji inwestycji bez pozyskiwania finansowania zewnętrznego.

Wydatki zrealizowane

z dofinansowaniem

Wartość wydatków zrealizowanych z udziałem środków zewnętrznych. Świadczy o aktywności JST w zakresie pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania.

W 2023 r. Gmina Jarosław najwięcej środków przeznaczała na realizację zadań z zakresu gospodarki komunalnej i ochrony środowiska. Wydatki z tego tytułu wyniosły ponad 30,2 mln zł i stanowiły 30,9% wszystkich wydatków budżetu. Na realizację zadań oświatowych wydatkowano środki w kwocie ponad 27,4 mln zł, tj. 28,0% wydatków. Na te wydatki składają się zadania realizowane w obszarach: oświata i wychowanie oraz edukacyjna opieka wychowawcza. Obecność wydatków oświatowych na pierwszym miejscu w strukturze wpisuje się w standardowy obraz tej części budżetu większości miast i gmin w Polsce. Podobna tendencja miała miejsce również w poprzednich latach. Trzecim co do wielkości istotnym kierunkiem wydatków był obszar związany z transportem i łącznością, w ramach którego realizowane są również zadania w drogownictwie. Na zadania w niniejszym obszarze wydatkowano środki w kwocie blisko 13,6 mln zł, tj. 13,9% łącznych wydatków. Na zadania z zakresu pomocy społecznej, wsparcia rodziny i pozostałe zadania z zakresu polityki społecznej wydatkowano środki w kwocie blisko 13,3 mln zł. Wydatki z tego obszaru wiązały się w głównej mierze z wypłatą zasiłków i świadczeń społecznych, funkcjonowaniem ośrodka pomocy społecznej i regulowaniem opłat z tytułu pobytu mieszkańców gminy w domach pomocy społecznej. Utrzymanie aparatu administracyjnego w 2023 r. kosztowało ponad 6,3 mln zł, co stanowiło 6,4% wydatków gminy.

Wydatki Gminy Jarosław w 2023 r.

ZADŁUŻENIE

Zadłużenie GMINY NA KONIEC 2023 r.

do roku 2022

Zadłużenie na mieszkańca na koniec 2023 r.

-8 794 116

Wynik budżetu

ogółem

Określa nominalną różnicę pomiędzy wysokością uzyskanych dochodów i zrealizowanych wydatków.

Wynik budżetu

bieżącego

Wartość wskazuje na zdolność do realizacji inwestycji i spłaty zobowiązań bez pozyskiwania finansowania zewnętrznego.

Zadłużenie w stosunku do dochodów

Wartość wskazuje na udział kwoty długu w dochodach budżetowych.

Koszt obsługi

długu

Wartość wydatków na zapłatę odsetek od każdego 1 mln zaciągniętych kredytów, pożyczek oraz emisji obligacji.

Zadłużenie Gminy Jarosław na koniec 2023 r. wyniosło nieco ponad 9,0 mln zł i stanowiło 10,2% wykonanych dochodów. W relacji do wykonanych dochodów jest to spadek o 0,5pp.  W 2023 r. wygenerowana nadwyżka operacyjna na poziomie ponad 8,3 mln zł zapewniała bezpieczeństwo finansowe gminy, również w zakresie spełnienia ustawowej relacji zadłużenia, o której mowa w art. 242-244 ustawy o finansach publicznych.

Kształt WPF Gminy Jarosław wg ostatniej zmiany w 2023 r.